Bułka i spółka. Rzecz o zdrowym jedzeniu
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Co zrobić, aby nasze dzieci pokochały warzywa i owoce, zajadały się naturalnymi jogurtami, polubiły ciemne pieczywo i wybierały wodę zamiast soków? W nauce zdrowych nawyków żywieniowych pomoże im bohater książki – kucharz Zdrowomir.
Aby poznać wady i zalety różnych rodzajów pieczywa, mięsa, tłuszczów, nabiału, owoców i warzyw, zabiera czytelnika w różne miejsca: do słonecznej Italii , gdzie prezentuje rozmaite rodzaje makaronów, do starego młyna, w którym wytwarza się kasze i mąkę, do kosmicznej krainy serów, a nawet w podwodne głębiny, gdzie żyją stworzenia nazywane w języku kulinarnym owocami morza.
Te zaskakujące scenerie uatrakcyjniają dzieciom przyswojenie zasad, jak prawidłowo układać jadłospis, czego należy jeść najwięcej, czego mniej, a jakich potraw unikać, aby być silnym i zdrowym.
Spis treści:
Piramida zdrowego żywienia
Porcje i proporcje
Lodówka i spiżarnia Zdrowomira
Rozkaz – zatrzymać świeżość!
Etykieta prawdę powie
Dobra woda zdrowia doda
Herbaciany szlak
Kawałek o kawie
Słodkie napoje
Kraina mlekiem płynąca
Jeśli nie mleko, to...
Ser z dziurami czy bez?
Mleko nie tylko od krowy
Masło czy margaryna?
Kolej na olej
Orzechy dla mózgu uciechy
Białe i zielone – owoce niezastąpione!
Na jagody, czyli opowieść o owocach fioletowych
Żółte jak słońce i kraje gorące
Cytryna i jej wspaniała rodzina
Czerwony, czyli zdrowy!
Mydło i powidło
Suszone owoce
Ziemniaczane opowieści
Zielono mi
Zdrowe korzeniowe
Korzeniowe łamacze języka
Pora na pory
Kapusta, głowa (nie)pusta!
Warzywa w strączkach wiszące
Warzywne osobliwości
Grzybobranie
Od wiosny do zimy
Jajko mądrzejsze od kury
Może kurkę, czyli mięso białe
Sztuka czerwonego mięsa
Mięsne kąski
Na ryby!
Morskie opowieści
Stwory morskich głębin
Zbożowe pole do popisu
Chleb na co dzień
Kasza i ryż – to lubię!
Pasta i basta!
Czy na pewno zdrowe płatki śniadaniowe?
Niezłe ziółko!
Szczypta (do) smaku
Sól – przyjaciel czy wróg?
Słów kilka o kakao
Co czyha w słodyczach?
Stoliczku, nakryj się!
W zdrowym ciele – zdrowy duch!
Frytki z selera
Owocowa sałatka w pomarańczy
Masło orzechowe
Batoniki owsiane
Popcorn z parmezanem
Chrupiące „orzeszki” z ciecierzycy
Koktajl idealny
Zakręcona tortilla
Owocowe lizaki kulkowe
Egzotyczny budyń jaglany
Dane techniczne
Autor | Mazur Maria, Ulatowska Aleksandra, rys. Marta Tęcza |
Kategoria książki | książka edukacyjna |
ISBN | 978-83-7763-371-7 |
Rok wydania | 2017 |
Format | 25 x 22 cm |
Liczba stron | 120 |
Oprawa | twarda |
Język | polski |
Bezpieczeństwo
Opinie o produkcie (0)

- Jaki to ptak? Ilustrowany przewodnik do rozpoznawania
- Dzika Polska
- Jaka to roślina? Ilustrowany przewodnik do rozpoznawania
- Minerały i skały Polski
- Co tak pięknie gra? Instrumenty z różnych stron świata
- Wycieczka do lasu
- Przewodnik do rozpoznawania ptaków w locie. WRÓBLOWE EUROPY ORAZ WYBRANE NIEWRÓBLOWE
- Przewodnik rośliny i zwierzęta
- Sztuka formowania roślin
- Z tatą w świat medycyny


65,00 zł
Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.