750 tradycyjnych polskich potraw
Opis
"750 tradycyjnych polskich potraw" to prezentacja najbardziej charakterystycznych i sprawdzonych przepisów należących do kanonu polskiej kuchni. Nasza kuchnia narodowa jest przebogata, warto więc podstawowe przepisy mieć pod ręką, aby korzystać z nich na co dzień i od święta. Książka ta to idealne źródło inspiracji kuchennych dla całej rodziny, a także niezastąpiona pomoc przy układaniu jadłospisu codziennego, jak i menu na okazje specjalne.
Każdy przepis zawiera informację o składnikach dla określonej liczby osób, sposobie przygotowania, czasie przygotowania, oraz stopniu trudności potrawy.
Trafne i ładne piktogramy ułatwiają szybkie odnalezienie informacji.
Profesjonalne zdjęcia idealnie ilustrują potrawę i podpowiadają sposób jej podania.
Alfabetyczny indeks potraw znakomicie ułatwia szybkie odnalezienie konkretnego przepisu.
Pogrupowanie potraw według ich rodzaju i głównego składnika pozwala na zainspirowanie się przeglądanymi przepisami.
Książka zachwyci osoby lubiące gotować, ale będzie też praktyczną i piękną zachętą dla tych mniej przekonanych do zajęć kulinarnych.
Spis treści:
Przekąski
Masło, smalec, pasty i kremy
Faszerowane jajka, koreczki i tatar
Galarety i musy
Pasztety
Sałatki
Zupy
Wywary i buliony
Zupy tradycyjne
Kremy
Zupy owocowe
Chłodniki
Makarony, pierogi, naleśniki
Dania z kaszy
Dania z ryżu
Dania z mąki
Jajka i sery
Dania z jajek
Dania z sera
Warzywa
Dania z bobu i buraków
Dania z cebuli i fasolki
Dania z grochu
Dania z kapusty
Dania z fenkułu i marchwi
Dania z ogórka i pietruszki
Dania z pomidorów
Dania z porów i rzepy
Dania z pasternaku i selera
Dania z salsefii i szparagów
Dania ze szpinaku i ziemniaków
Grzyby
Mięso
Marynaty
Dania z cielęciny
Dania z wołowiny
Dania z wieprzowiny
Dania z baraniny
Dania z królika
Drób
Dania z kurcząt, kur i kogutów
Dania z indyka
Dania z kaczki
Dania z gęsi
Dziczyzna
Marynaty do dziczyzny
Dania z zająca i dzikiego królika
Dania z dzika
Dania z jelenia
Dania z sarny
Dania z dzikiego ptactwa
Ryby i owoce morza
Dania z ryb słodko- i słonowodnych
Dania z raków
Dania z owoców morza i ślimaków
Sosy
Sosy zimne
Sosy gorące
Sosy słodkie
Ciasta
Ciasta drożdżowe
Ciasta kruche
Ciasta biszkoptowe, ucierane i parzone
Torty
Serniki, pierniki, mazurki
Ciastka i ciasteczka
Przetwory
Dżemy, marmolady, powidła
Konfitury
Soki i syropy
Marynaty, pikle, kiszonki
Przetwory z grzybów
Sałatki, sosy i inne delikatesy
Grzyby, które warto znać
Ryby, które warto znać
Indeks potraw
Dane techniczne
Autor | Hanna Szymanderska |
Kategoria książki | poradnik |
ISBN | 978-83-7763-351-9 |
Rok wydania | 2016 |
Format | 23 x 28 cm |
Liczba stron | 320 |
Oprawa | twarda |
Język | polski |
Opinie o produkcie (0)

- Ptaki Europy. Przewodnik do rozpoznawania
- Andrzej Kruszewicz opowiada o ssakach świata
- Drzewa. Przewodnik Collinsa
- Magia traw
- Jazda konna? Naturalnie!
- Ptaki. Przewodnik Collinsa (wydanie III)
- Jak rybom wyrosły nogi? Historia ewolucji na Ziemi
- Przewodnik do rozpoznawania ptaków w locie. WRÓBLOWE EUROPY ORAZ WYBRANE NIEWRÓBLOWE
- Marcin Jan Gorazdowski opowiada o kotach
- Andrzej Kruszewicz opowiada o ptakach świata
Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.